Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu

Dodano:
Zupa z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Natalia Hanin
Jeśli znudził wam się rosół, z podobnych składników możecie przygotować o wiele smaczniejszą i pożywniejszą zupę. Robi się ją całkiem szybko, bo warzywa nie potrzebują długiego gotowania, podobnie zresztą, jak filet z kurczaka.

Rosół jest smaczny, ale czy musi gościć na naszych stołach co niedzielę? Pewnie, że nie. Smacznych zup jest bowiem naprawdę dużo i to nawet z podobnych składników. Ta kremowa zupa jest na to doskonałym dowodem. Robię ją całkiem szybko, a wychodzi aksamitna i bardzo smaczna. Moja rodzina często o nią prosi.

Jak przygotować kurczaka do zupy?

Do tej zupy dodaję filet z piersi kurczaka. Zanim jednak wrzucę go do wywaru, kroję w kostkę, oprószam przyprawami i rumienię na oleju. Dzięki temu mięso zyskuje przyjemny aromat, apetyczny kolor i zachowuje soczystość. Kurczaka nie należy długo gotować. Dlatego najlepiej dodać go do zupy, gdy warzywa nieco zmiękną i całość gotować jeszcze kilka minut.

Jak zrobić aksamitną zupę z kurczakiem?

By zupa z kurczakiem wyszła aksamitna, wcale nie trzeba zagęszczać jej mąką. Ja mam na to prosty sposób. Mniej więcej połowę mięsa i warzyw odkładam na talerzyk, a resztę blenduję na gładką masę. Po zabieleniu śmietanką, dokładam do zupy odłożone kawałki. Dzięki temu zupa jest kremowa, ale nie monotonna.

Przepis: Kremowa zupa z kurczakiem

Kremowa zupa jarzynowa z dodatkiem piersi z kurczaka

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2–3 ziemniaki
  • 1–2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywWarzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż je w garnku z masłem, aż nieco zmiękną. Zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 20 minut.
  2. Dodawanie kurczakaKurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawami. Podsmaż go na oleju, dodaj do do wywaru, gotuj jeszcze 5-7 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyłów połowę warzyw i mięsa. Składniki znajdujące się w garnku zblenduj na gładką masę.
  3. Wykańczanie zupyKremową zupę zabiel śmietanką, dodaj do niej odłożone warzywa i mięso, chwilę podgrzewaj. Zupę dopraw do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Jeśli chcecie by zupa była jeszcze bardziej pożywna, możecie do niej dodać serek topiony.

Te warzywa też można wykorzystać do zupy z kurczakiem

Do kremowej zupy z kurczakiem dodaję proste warzywa. To włoszczyzna i ziemniaki. Jednak można też do niej dorzucić inne warzywa. Doskonale będą pasować np. kalarepa, białe szparagi. Dodadzą zupie trochę innego smaku i wzbogacą ją w składniki odżywcze.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...